Почетна
Дан демократске школе (20. 10. 2018)
четвртак, 01 новембар 2018 11:15
Већ више од годину дана наша школа учествује у пројекту „Подстицање демократске културе у школама” који се одвија под покровитељством Савета Европе и Европске уније а организује га Центар за образовне политике са седиштем у Београду. Пројекат настоји да унапреди квалитет образовања кроз подстицање демократске културе.
Циљ пројекта је да повећа знање и свест о предностима инклузивног образовања и демократске културе у школама и локалним заједницама, што ће довести до смањења дискриминације у школама, посебно према осетљивим друштвеним групама. Активности које смо предузимали прошле и ове школске године допринеће унапређивању компетенција које смо сматрали приоритетним, а то су одговорност, поштовање, знање и критичко разумевање света. За учешће у овом пројекту изабрано је укупно 20 основних и средњих школа са територије целе Србије и част нам је што смо ми једна од њих.
Обележавање Дана различитих култура за нашу школу је већ традиција, која се ове године обележава већ једанаести пут. Циљ манифестације је управо развијање неопходних компетенција кроз тимски рад на припреми, разумевање другачијих култура, одговорност да задатак успе до осећаја задовољства и успешности на крају догађаја. Координатори ове манифестације јесу наставница ликовне културе Снежана Кнежевић и наставница географије Бранка Стјепановић.
На јавном извлачењу крајем месеца септембра председници одељења су за време великог одмора извлачили из шешира по један листић са називом државе коју ће представљати на Дану демократске школе. Коначан редослед држава по одељењима јесте следећи:

Одељење

Држава

Одељењске старешине

V-1 и VI-1

Француска

Стефан Котрла и Александру Фрианц

V-2

Шпанија

Силвана Новаковић

V-3

Сједињене Америчке Државе

Биљана Максимовић

VI-2

Тајланд

Тина Томашевић

VI-3

Аргентина

Трезика Рошкулец

VII-1 и VIII-1

Непал

Мариана Карабаш и Маринел Лазар

VII-2

Танзанија

Бранка Стјепановић

VII-3

Нигерија

Далиборка Савић Ђорђевић

VIII-2

Велика Британија

Снежана Кнежевић

VIII-3

Тунис

Милка Алексић

Потом су представници ужег пројектног тима поделили материјал који су обезбедили Савет Еропе и наша школа, намењен за рад одељењима која су са својим одељењским старешинама прионули на посао како би што боље представили задате државе. Активности су организоване и реализоване у виду пројектне наставе. На часовима одељењске заједнице оформиле су се групе које су имале задатак да истражују одређени сегмент културе једне државе: географију, историју, језик и културу, религију, народну ношњу, храну, музику... Гласало се и одлучило које ће идеје најбоље приказати земљу која се представља. Свака учионица је била декорисана у духу те земље. Наши ученици су спремно дочекали посетиоце и госте, пуни енергије и ентузијазма и нестрпљиви да што боље дочарају и приближе сазнања до којих су дошли о земљама из различитих крајева света. Захваљујемо свим посетиоцима и медијима, а посебно гостима из Савета Европе и Центра за образовне политике, представницима Техничке школе „23. мај” и основне школе „Мирослав Мика Антић“ из Панчева који су својим присуством и учешћем улепшали манифестацију.

Погледајте све фотографије

 

Школски часопис

skolski casopis

Јавне набавке

javne nabavke

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон/факс: 013 615 003

E-mail: zarkoz@panet.rs 

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Посетите

Списак запослених
Родитељи
Фото-галерија
Пројекти
Јавне набавке
Школски часопис

Основна школа "Жарко Зрењанин", Банатско Ново Село . Израда сајта: Учасофт .