Почетна Фото-галерија Најновије У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе” објављена публикација о примерима добре праксе
У оквиру пројекта „Подстицање демократске културе” објављена публикација о примерима добре праксе
понедељак, 01 април 2019 17:08
publikacija-01-04-2019
Користећи Модел компетенција за демократску културу (ЦДЦ), који је развило Одељење за образовање Савета Европе, тимови одабраних школа састављени од наставника, педагога, психолога и директора развијали су примере добре праксе и пилотирали их кроз наставу и ваннаставне активности, укључујући и ширу локалну заједницу.
Кроз оквир од двадесет компетенција из Модела компетенција (из групе вредности, групе ставова, групе вештина и групе знања и критичког разумевања) школе су организовале бројне активности, са педагошким приступима примереним за развој компетенција за демократску културу и стварање пријатнијег, занимљивијег и безбеднијег школског амбијента, оснажујући истовремено своје капацитете за отклањање насилних, дискриминаторних и антидемократских структура у школи и школском окружењу, унапређујући етос у школи и пружајући подршку ученицима.
У публикацији су представљени примери примене тих компетенција у три области:
1.област наставних активности,
2.област ваннаставних активности,
3.област сарадње са локалном заједницом.
Очекујемо да ће публикација на енглеском и на српском језику пружити подршку свим школама да слични примери постану континуирана пракса, а да процес унапређивања демократске културе у школама постаје обавеза свих које се школа тиче.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставља да пружа подршку школама заједно са Саветом Европе кроз другу фазу пројекта која почиње у мају 2019. у којој ће уз ове школе учешће имати и нових 40 школа, а све како би учиниле образовни систем квалитетнијим, а друштво бољим.
Партнери на пројекту „Подстицање демократске културе у школама“ јесу Завод за унапређивање образовања и васпитања, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, као и локални партнер Центар за образовне политике, локалне заједнице, медији, невладине организације, стручњаци и други.
Са наредног линка можете преузети веб-издање публикације најбољих пракси на српском и енглеском језику: www.maxnova.rs/download/SEDK-WEB-SRB-ENG-22-03.zip.
 

Школски часопис

skolski casopis

Јавне набавке

javne nabavke

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон/факс: 013 615 003

E-mail: zarkoz@panet.rs 

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Посетите

Списак запослених
Родитељи
Фото-галерија
Пројекти
Јавне набавке
Школски часопис

Основна школа "Жарко Зрењанин", Банатско Ново Село . Израда сајта: Учасофт .