Почетна Пројекти
Пројекат "Онлајн образовање без граница"
Преузмите:
 
 
Приказ другог циклуса пројекта „Квалитетно образовање за све”
У уторак 4. 2. 2020. године приказан је пројекат „Квалитетно образовање за све”. Предвиђено је да се други циклус пројекта одвија у периоду 2019−2022. године. Пројекат представља наставак пројекта „Подстицање демократске културе у школи”, који је школа реализовала претходне две школске године. Пројектни тим је израдио акциони план за период јануар−јун 2020. године који ће бити истакнут у зборници и на школском сајту. Новина је у делу наставних активности где наставници разредне и предметне наставе, а такође и васпитачи, могу уврстити и развијати било коју компетенцију од понуђених 20 које чине оквир компетенција за демократску културу. Компетенције су значајне јер појединцу омогућавају да ефикасно и на одговарајући начин учествује у култури демократије. У делу ваннаставних и ваншколских активности развијаће се и даље три кључне компетенције које смо развијали и у првој фази пројекта: 1. поштовање, 2. вештина за сарадњу и 3. знање и критичко разумевање света.
Пројектни тим је истог састава као и за претходну фазу пројекта, уз једно ново појачање: сад је с нама и колегиница васпитачица Веселинка Андрић. Још једна новина у новој фази пројекта јесте задатак да будемо ментору другим двема основним школама. Ментори наше школе Мариана Карабаш и Снежана Кнежевић добиле су задатак да воде кроз цео други циклус пројекта две основне школе: ОШ „Чаки Лајош” из Бачке Тополе и ОШ „Драган Маринковић” из Адрана. У другој фази пројекта учествује 20 старих школа из прве фазе као и нових 40 школа из друге фазе. Надамо се да ћемо и у другој фази пројекта бити једнако успешни као и у првом.
 
 
 
Пројекат Савета Европе "Квалитетно образовање за све"
По завршетку првог дела пројекта „Подстицање демократске културе у школама“, наша школа је позвана да настави учешће у другом делу пројекта под називом „Квалитетно образовање за све“ који ће се одвијати у периоду 2019–2022. године.
Наставнице Снежана Кнежевић и Мариана Карабаш су присуствовале обуци за менторе у оквиру пројекта која се одржала у Врњачкој Бањи 6. и 7. 12. 2019. године.
Поред наставника наше школе обуци су присуствовали и представници осталих двадесет школа из првог дела пројекта. Школе су овог пута биле подељене у две групе. Прва група је обухватила менторе средњих школа, а друга менторе основних школа. Обуци су присуствовали и представници Савета Европе, Министарства просвете, ЗВКОВ-а и ЗУОВ-а. Обуку су држали представници Центра за образовне политике.
Представљен је концепт другог дела пројекта који носи назив „Квалитетно образовање за све“. Наша школа наставља учешће у пројекту кроз сачињавање новог акционог плана од стране ужег и ширег тима наше школе. Координатор наше школе је педагог Јелена Богојевић. Чланови ужег тима су Снежана Кнежевић, Мариана Карабаш, Бранка Стјепановић и Маринел Блаж. Чланови ширег тима су Тина Томашевић, Биљана Бека, Биљана Максимовић, Трезика Рошкулец, Габријела Бузаџин.
Такође, наставницама које су присуствовале обуци додељене су две основне школе у Адранима и Бачкој Тополи којима ће бити ментори у овом делу пројекта. Задатак наших ментора јесте да у јануару посете школе, упознају се на менаџментом школе и ужим и ширим пројектним тимом. Представнице наше школе имају задатак да представе пројекат и пренесу утиске из првог дела члановима нових тимова. По разговору са представницима школа и презентацији пројекта, ментори ће имати задатак да упознају тимове са компетенцијама за демократску културу кроз две радионице. Тимови ће изабрати три компетенције које ће имплементирати и развијати у наставне, ваннаставне и активности ван установе које ће бити саставни део акционог плана школе за школску 2019/2020. годину. Тимови ће оквирно сачинити акциони план који ће накнадно бити послат менторима на ревизију. Ментори ће прегледати акциони план и сугерисати евентуалне измене или допуне истог. Потом се прелази на реализацију активности од стране старих и нових школа и благовремено извештавање о истим. Организација првог догађаја за све школе (20 старих + 40 нових) биће организована у мају. Потом се активности из акционог плана за школску 2019/2020. приводе крају, сумирају се резултати и процењују, и пишу се извештаји. Потом се на бази извештаја креира нови акциони план за наредну школску годину.
Циљ пројекта је подизање квалитета образовања подстицањем демократске културе у систему формалног образовања применом антидискриминаторских приступа заснованих на стандардима и пракси Савета Европе. Специфични циљеви пројекта јесу: 1. подизање нивоа знања и свести међу наставницима, ненаставним кадром, ученицима и локалним заједницама о концепту, политикама, пракси и добрима инклузивног образовања и демократске културе и 2. оснаживање капацитета школа да отклоне предрасуде и дискриминаторски приступ према рањивим групама.
 
Електронски дневник – државни пројекат модернизације школа
elektronski dnevnikОд 15. јануара 2018. у нашој школи започела је обука свих наставника и стручне службе у коришћењу електронског дневника. То је један од електронских пројеката Владе Републике Србије у који је већ укључено 200 школа, а очекује се да ће се обуци пприкључивати периодично и остале.
Координатори за нашу школу Биљана Максимовић и Силвана Новаковић прошле су иницијалну обуку у Новом Саду 13. јануара, а затим у среду 24. јануара у школи одржале обуку за све колеге. Зна се и да ће електронском дневнику у догледно време моћи да приступе и родитељи, те тако помоћу индивидуалне шифре у свако доба виде оцене и владање свог детета, као и све напомене које наставници или педагог поставе. Оцене ће родитељи ипак моћи да виде са два дана закашњења како би се сваком детету пружила прилика да сáмо обавести родитеље о свом успеху (за разлику од изостанака, јер за њих по закону родитељ јавља старешини у року од 2 дана, а правда их у року од 8 дана).
Очекујемо да ће се електронски дневник врло брзо усталити и заузети место својих папирних претходника, како се то већ десило у здравству, књиговодству и унутрашњим пословима.
 
« ПочетакПретходна12СледећаКрај »

Страна 1 од 2

Вакцинација

wpeuprava

Дуално образовање

dualno-baner

Школски часопис

skolski casopis

Јавне набавке

javne nabavke

Информатор о раду

informator

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон/факс: 013 615 003

E-mail: zarkoz@panet.rs 

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Посетите

Списак запослених
Родитељи
Фото-галерија
Пројекти
Јавне набавке
Школски часопис

Основна школа "Жарко Зрењанин", Банатско Ново Село . Израда сајта: Учасофт .