Преокрет великог везира Јусуфа
Једна од најбољих приповедака нашег нобеловца Иве Андрића јесте ,,Мост на Жепи“. Тема приповетке је изградња моста на реци Жепи у Босни, односно животи великог везира Јусуфа и непознатог италијанског градитеља. Кроз целу приповетку се провлачи мисао ,,У ћутању је сигурност“, која је и главна девиза цариградског везира Јусуфа.
Иако моћан и на врхунцу славе, велики везир постаје жртва издаје и завршава у тамници. Боравак у затвору је оставио трага на њему и довео до промене у његовом погледу на живот. Током свог боравка у тамници везир Јусуф почиње да размишља о смислу живота, о његовој пролазности и тешком животу босанског народа и доноси одлуку да сагради мост на Жепи. Изградњу моста поверава непознатом италијанском неимару. Везир по изласку из затвора осећа страх од живота и сматра да свака изговорена реч може довести до невоља и пропасти. Он одустаје од натписа на мосту са својим именом и девизом ,,У ћутању је сигурност“ баш због тога што не жели да ту девизу прекрши. Он сматра да је узрок његових невоља и боравка у тамници управо непоштовање овог начела. Остао је само мост без имена и знака, као једно велико и племенито дело које је наџивело свог задужбинара и неимара.
Порука приповетке јесте да чак и за оне који су моћни и јаки живот може да буде опасан ако нису довољно пажљиви, и зачас их може довести до пропасти.
Мост на Жепи, као и други мостови у Андрићевим делима, јесу симбол историје и људског рада и труда, симбол који повезује људе и савладава све препреке. Мост је симбол трајања кроз векове, јер све пролази и нестаје, а само племенита дела остају заувек.
Хелена Сладаковић VIII-3
 

Школски часопис

skolski casopis

Јавне набавке

javne nabavke

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон/факс: 013 615 003

E-mail: zarkoz@panet.rs 

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Посетите

Списак запослених
Родитељи
Фото-галерија
Пројекти
Јавне набавке
Школски часопис

Основна школа "Жарко Зрењанин", Банатско Ново Село . Израда сајта: Учасофт .