Почетна Професионална оријентација
Технике учења
понедељак, 20 фебруар 2017 14:49

Погледајте:

1. Технике учења (презентација)

 
Професионална оријентација
среда, 07 децембар 2016 11:55
Дана 26.10. 2016. године представници осмог разреда присуствовали су јавном часу глуме у оквиру професионалне оријентације. Јасмина Вечански је заједно са својим бившим и садашњим члановима драмског студија покушала да дочара свет глуме кроз покрет и живу реч. Циљ ове посете био је упознавање ученика са техникама глуме које ће моћи да употребе на часовима професионалне оријентације.
Педагог наше школе Јелена Богојевић је 3. 11. 2016. године на родитељским састанцима осмог разреда одржала презентацију са темом професионална оријентација и упис ученика у средњу школу. Презентација је имала за циљ упознавање родитеља са програмом одељењског старешинства који обухвата и професионалну оријентацију. План се састоји од низа радионица које ученици осмог разреда реализују на часовима одељењске заједнице заједно са својим старешинама. Такође се скреће пажња родитељима на правила и услове уписа у средњу школу. Родитељи се упознају како са системом бодовања успеха ученика тако и са системом бодовања пријемног испита. Презентација такође садржи и линкове који воде до тестова с пријемног испита из претходних година, приручник о професионалној оријентацији и план и програм ЧОС-а за осми разред, водич за основце, правилник о програму завршног испита у основном образовању и васпитању, правилник о упису ученика у средњу школу, пример листе жеља и документ о здравственим условима које ученици треба да испуне за одређене профиле. На крају презентације родитељи су обавештени да ће презентација бити на званичном сајту наше школе и Фејсбук страници како би била доступна свима.
 
Прилог
четвртак, 10 новембар 2016 08:04
Преузмите:
 
 
Посета Хемијском факултету у Београду
уторак, 17 мај 2016 06:03

Ученици 7. и 8. разреда наше школе су 7. 5. 2016. године, заједно са својим наставницима, посетили Отворене лабораторије на Хемијском факултету у Београду. Отворене лабораторије су акција Волонтерског  центра студената Хемијског факултета коме је циљ унапређење знања и вештина ученика основних и средњих школа у Србији ради промоције хемијске науке у школама. Посету смо започели у музеју, где смо сазнали много о историји хемије у Србији и о великанима српске хемије. Потом смо прошетали до лабораторије бр. 577, где су наши ученици користили лабораторијски прибор, посуђе и основне инструменте. На крају су нам наши драги домаћини, студенти Јелена, Слађана, Александар и Стефан, изводили огледе кроз које су нам хемију приказали на занимљив начин. 

 
Професионална оријентација
уторак, 17 мај 2016 05:58

Активност у вези са професионалном оријентацијом у нашој школи реализује се кроз рад на часу одељењске заједнице и организовање сусрета са бившим ученицима наше школе што похађају средње школе за које ученици показују највише интересовања.

Што се тиче активности на ЧОС-у, ученици су, на основу претходно спроведених истраживања професионалних интересовања, подељени у мање групе. Свака група је добила задатак који је садржао опис интересовања и способности, а циљ је био да се ученици мотивишу да сами истраже могућа решења у вези с наставком школовања, то јест избором занимања. Ово је уједно била и прилика да ученици испитају начине на који се прикупљају информације у вези са одабиром средње школе, уписним активностима и слично, али и да кроз сарадњу са одељењским старешинама и педагогом реше евентуалне дилеме и нејасноће у вези с професионалном оријентацијом (типичне грешке у одабиру средње школе, препознавање разлике између интересовања и способности, уочавање могућности за реализацију одређених способности...). Ученици су били подељени у оквиру генерације, па је тако и завршни део представљао заједнички час сва три одељења, одржан 22. 4. 2016. године. Тада су ученици, у присуству одељењских старешина, педагога и директора школе, излагали плакате које су припремали „решавајући“ добијене задатке. Изложени плакати се налазе у холу школе, а на њима могу да се пронађу информације о могућностима за одабир средње школе и занимања за различите типове личности (интересовања, способности...). Ученици су редом, према групама, излагали своје предлоге, па је час представљао и прилику за разговор, постављање питања, размену искустава и сл.

Након овога, уследило је организовање сусрета са ученицима средњих школа, са идејом да садашњи осмаци у непосредном разговору сазнају више о самим средњим школама – смеровима, детаљима организације рада у школи и слично. Слично претходној активности, и овде је као основа послужило реализовано истраживање, те су се тако издвојиле школе као што су: гимназија, економска, електротехничка, ваздухопловна... Бившим ученицима школе је преко друштвених мрежа послат позив, а заинтерсовани ученици су позвани да у четвртак 28. 4. 2016. године дођу у школу и представе средње школе које похађају. Сусрети садашњих и бивших ученика реализовани су после часова преподневне смене, у просторијама школе, а ученици су подељени према одељењима у две учионице. У свакој су ученици средњих школа, након уводног представљања, спонтано настављали разговор са ученицима, па су се тако отвориле теме као што су: начини учења у различитим школама, питање путовања и смена, уџбеника, разлике међу смеровима, разлике међу истим школама у различитим градовима и слично. Активност је успешно реализована и користимо прилику да још једном захвалимо бившим ученицима наше школе на сарадњи. 

 


Школски часопис

skolski casopis

Јавне набавке

javne nabavke

Контактирајте нас

kontakt2

Телефон/факс: 013 615 003

E-mail: zarkoz@panet.rs 

Више информација>>>Последње вести

Најчитаније

Посетите

Списак запослених
Родитељи
Фото-галерија
Пројекти
Јавне набавке
Школски часопис

Основна школа "Жарко Зрењанин", Банатско Ново Село . Израда сајта: Учасофт .